Следвайте Гласове в ТелеграмКартата с 18-те частни имота в Южния парк,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКартата с 18-те частни имота в Южния парк,
Коментари Харесай

София се отказва от съмнителна сделка с имоти в Южния парк

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Картата с 18-те частни парцела в Южния парк, планувани за изкупуване. Със синьо са обозначени 5-те противоречиви парцела.
Столична община се отхвърля от желанието си да изкупи с много противоречива договорка частни парцели в Южния парк. Планът за придобиването им е част от годишната Програма за придобиване, ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност, която ще се гласоподава на утрешната сесия на Столичния общински съвет. 

ГЕРБ-София: Защо Васил Терзиев предложи 18 частни парцела в Южен Парк за изкупуване?

След като описът с парцели по програмата бе показан, групата на ГЕРБ в СОС заяви, че в него за изкупуване са включени 18 частни терени в Южния парк. Бившият началник на общинския съвет Георги Георгиев обърна особено внимание на 5 от тях. Те са с обща повърхност към 12,5 дка и преди години са били реституирани. През 2020 година обаче към 4 на 100 от площта им, или по към 100-200 кв. м. от парцел, са добити от частна компания. Георгиев разяснява, че съществуването на частна компания в собствеността на 5-те терена опонира на желанията на кмета Васил Терзиев да изкупува единствено парцели, чийто притежатели ги имат по реставрация. Освен това Георгиев предизвести, че все още въпросните 5 парцела са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс поради обществени отговорности и че, в случай че Столична община заплати на частната компания, по-късно парцелите отново може да бъдат изгубени. Впоследствие кметът на регион " Възраждане " Димитър Божилов разясни, че е избрал 18-те парцела поради това, че част от притежателите им съдят общината по тази причина, че не могат да се разпореждат с парцелите си и че тя е на път да загуби някои от делата. 

Днес общински съветници от ПП/ДБ/ " Спаси София " в комисията по архитектура предложиха 5-те имота да бъдат извадени от листата и да се заменят с други пет частни парцела в Южния парк, които отново са препоръчани от кмета на " Триадица ". Зам.-председателят на комисията Росица Николова разясни, че първите препоръчани терени са били в устройствена зона за парк, а новите терени са в зона за спорт и атракции. " И в двата случая задачата е да се отбрани целостта на парка ", разяснява Николова.

ГЕРБ възразиха, че не са съгласни със замяната, защото не са имали време да се срещнат с новите терени. По предложение на Георгиев и с допълнения от групата на Българска социалистическа партия комисията реши от програмата за 2024 година да се изключат всички покупко-продажби с частни терени в зелените територии. Така от листата за изкупуване отпаднаха както 18-те парцела в Южния парк, по този начин и сходни терени в парк " Гео Милев " в регион " Слатина ", парк " Езерото " в " Искър " и в резерват " Боянска черква " в регион " Витоша ". Двете групи постановиха още районните кметове, по чиито оферти се прави описът за придобиване, да ревизират законността при реституирането на всички терени в паркове и градини в София. Искането на ГЕРБ и Българска социалистическа партия бе подкрепено и от по-малките обединения в комисията - " Синя София ", Има Такъв Народ, отцепниците от " Възраждане ". 

Против това решение гласоподава групата на ПП/ДБ/СС и Воислав Тодоров, който е представител на съдружния парньор на Българска социалистическа партия в СОС - " Левицата ". " Истината е, че не можем да си позволим лукса да продължаваме да не вършим нищо по казуса с частните парцели в паркове и в междублокови пространства по метода, по който не се правеше нищо във времената на ГЕРБ. От най-малко 8 година чувам за работни групи, които ще отчуждават парцели. Всички знаят, че резултатите от тях са нула. Колкото и препоръчаната в този момент стратегия да може да се усъвършенства, би трябвало да стартираме отнякъде ", разяснява Тодоров. Същевременно обаче при гласуването на цялостната стратегия за ръководството на собствеността Тодоров бе " въздържал се ", защото по предложение на кмета на " Надежда " Димитър Димов от ГЕРБ в нея бе включена продажба на терен, който сега се употребява като паркинг. Искането на Тодоров бе на мястото да се строят общински жилища.    

Борис Бонев от " Спаси София " също се разгласи срещу цялостното прекъсване на програмата за придобиване на частни парцели в паркове и градини. " През януари 2007 година в действие влиза Законът за устройство и застрояване на Столична община, който задължава кмета на София в период от 6-месеца да направи цялостна инспекция за законността на реституцията. Кмет по това време е Бойко Борисов, а през идващите години, та допреди 5 месеца, кмет е съпартиецът му Йорданка Фандъкова. 4 мандата и 16 години ГЕРБ управляваха този град с ясни законови условия какво е трябвало да се направи, само че нищо не е направено. Сега отговорен ви е новият кмет на София и районният кмет на " Триадица ", съобщи Бонев.             

Престрелката сред ГЕРБ и Терзиев за парцелите в Южния парк стартира преди седмица, когато Георгиев разгласява във " Facebook " карта на парка и на плануваните за придобиване имоти и попита за какво кмета предлага да се похарчат пари тъкмо за тях. " На фотографията е част от Южен Парк-3 част откъм ул. " Козяк " и мол " Парадайс ". В жълто са 75 частни парцела в него, които са реституирани, а алените точки са тези 18 частни парцела, които Васил Терзиев предлага общината да изкупи. Приличат на дупки на швейцарско сирене, нали? На пръв взор липсва каквато и да е градоустройствена или управническа мисъл в това да се изкупят за неизвестно какъв брой милиона терени в нищото, свободно плаващи в други частни парцели. Липсват планове какъв брой ще коства това. Защо господин Терзиев желае да изхарчим парите на жителите за тъкмо тези 18 парцела от общо 75 частни парцела в парка? Какви проблеми на парка ще решим по този начин? ", попита Георгиев.

Терзиев разяснява обвиняванията на Георгиев и на ГЕРБ. " Не се тормозете, сътрудници от ГЕРБ. Припомням ви, че 15 години ГЕРБ не предприехте действителни дейности за отчуждаване и допуснахте да изтече мораториумът за градеж върху територии, които общината имаше интерес да придобие за публично прилагане. Заради наследството на ГЕРБ няма по какъв начин да вземем всички парцели с бюджет за една година. Тази година - 18, идната - повече и по този начин ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Комасацията не е добра концепция, тъй като тъкмо “швейцарското сирене ” не разрешава някой различен да сплоти терените и да се появят капиталови хрумвания. Внесеният отчет е рамка за желание. Всяка договорка за покупка, продажба или различен тип предписание с общинска благосъстоятелност се преглежда в комисиите и се гласоподава в СОС. Сега може ли ГЕРБ да обяснят какво вършиха и за какво им е липсвала увереност за отчуждаване на парцели и изкупуване на терени за публични паркове повече от десетилетие? ",  попита Терзиев във " Facebook ". 

През 2020 година някогашният кмет на София Йорданка Фандъкова публично призна, че в годините, в които ГЕРБ управляваше града, общината не е отчуждила или изкупила нито един частен парцел в междублоково пространство, парк или градинка за той да бъде непокътнат като зелена повърхност. През това време статутът на доста терени в междублоковите пространства бе заменен и те бяха застроени. През мандатите на Фандъкова регулярно бе създавана работна група, която трябваше да търси частни парцели в паркове, градинки и в кварталите, по отношение на които има заплаха да се появят инвеститорски апетити. Дейността на тази работна група обаче не докара до необикновен резултат. 

Инфо: segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР